Festivalbier: Bestaat het echt of is het een fabel?

Een hele dag bier drinken en toch amper dronken worden: veel festivalbezoekers herkennen het fenomeen. Schenken de taps op festivals dan speciaal bier met minder alcohol?

Het is een van de hardnekkigste geruchten in de evenementenwereld: het bestaan van ‘festivalbier’. Martine Bosch is productiemanager food and beverages bij MOJO Concerts en zij wordt er regelmatig naar gevraagd.

“Het is echt een mythe”, zegt Bosch. Volgens haar is een experiment van een jaar of vijftien geleden waarschijnlijk de boosdoener. “Er werd toen tijdens een concert in de ArenA bier met een lager alcoholpercentage geschonken. Daar waren de reacties op zijn zachts gezegd niet positief op. Hierna is het naar mijn weten nooit meer gedaan, maar was de term geboren.”

Volgens Bosch krijgen de concert- en festivalbezoekers hetzelfde pilsje als de mensen in de kroeg.


Op festivals komt alcohol minder hard binnen

Toch blijft de vraag waarom veel festivalbezoekers na tien bier nog steeds het gevoel hebben dat ze niet beschonken zijn. Volgens Bosch spelen heel andere factoren daarbij een voorname rol.

“Allereerst: je bent de hele dag in de weer”, legt ze uit. “In de kroeg tik je in een korte periode best veel alcohol achterover en ben je dus sneller dronken. Op festivals loop je rond, neemt je af en toe een colaatje en eet je regelmatig iets. Dan komt het simpelweg minder hard binnen. Veel mensen hebben daarom het gevoel dat ze niet aangeschoten raken en daarom is het gerucht dat ‘festivalbier’ bestaat ook zo hardnekkig.”

Open chat
Kunnen wij je ergens bij helpen?