Bye Bye Wegwerpplastic: Het Verbod op Festivals Komt Eraan! (1)

Green events

Er staat ons een grote verandering te wachten voor festivals en het heeft alles te maken met het milieu en onze geliefde planeet. We hebben het over het naderende verbod op wegwerpplastic op festivals!
In deze blog gaan we dieper in op deze spannende ontwikkeling, de impact ervan op festivals en hoe we kunnen bijdragen aan een groenere festivalervaring.

Waarom het verbod?

Het verbod op wegwerpplastic op festivals is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Plastic afval is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd. De oceaan is bezaaid met plastic afval en he t heeft verwoestende gevolgen voor het zeeleven en de ecosystemen. Festivals zijn berucht om het gebruik van (in korte tijd) grote hoeveelheden wegwerpplastic, zoals plastic bekers, rietjes en verpakkingen. Het verbod is bedoeld om deze schadelijke praktijken een halt toe te roepen en festivals groener en milieuvriendelijker te maken.

Wat betekent dit voor festivals?

Het verbod op wegwerpplastic zal festivals dwingen om alternatieve oplossingen te vinden voor hun verpakkings- en drinkgerei. Plastic bekers worden vervangen door herbruikbare hardcup bekers. Ook rietjes, borden, bestek en andere plastic items moeten worden vervangen door duurzame en composteerbare alternatieven. Dit betekent dat festivals creatief moeten worden en nieuwe manieren moeten vinden om hun eten en drinken te serveren zonder een grote ecologische voetafdruk achter te laten.

Hoe kunnen festivals zich aanpassen?

Gelukkig zijn er al tal van festivals die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid en plasticvrije initiatieven hebben geïmplementeerd. Deze festivals hebben aangetoond dat het mogelijk is om een geweldige festivalervaring te bieden zonder schadelijk plastic afval. Ze maken gebruik van biologisch afbreekbare materialen, zoals composteerbare bekers en verpakkingen gemaakt van hernieuwbare bronnen. Daarnaast moedigen ze bezoekers aan om herbruikbare waterflessen mee te nemen en bieden ze waterpunten aan waar ze hun flessen kunnen bijvullen.

Hoe kunnen festivalgangers bijdragen?

Festivalgangers kunnen ook een steentje bijdragen aan een plasticvrije festivalervaring. Ten eerste, laat die wegwerpplastic items thuis! Neem je eigen herbruikbare waterfles, beker, bord en bestek mee naar de camping. Dit helpt niet alleen om plastic afval te verminderen, maar het bespaart je (op de lange duur) ook geld. Daarnaast kun je bewust omgaan met afval door gebruik te maken van de beschikbare recycling- en composteerbare afvalbakken op het festivalterrein.

Als organisator van een festival kun je natuurlijk je bezoekers oproepen om de zaken hierboven toe te passen en misschien kun je ze zelfs belonen; sommige festivals geven bijvoorbeeld korting  aan bezoekers die hun eigen herbruikbare items meebrengen.

De voordelen van een plasticvrij festival:

Het verbod op wegwerpplastic heeft tal van voordelen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de festivalbeleving zelf. Ten eerste kunnen festivals hun groene initiatieven benadrukken en een positieve impact hebben op het bewustzijn van bezoekers. Het kan ook een gevoel van gemeenschap en samenhorigheid creëren, omdat iedereen bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Bovendien kunnen festivals kosten besparen door herbruikbare materialen te gebruiken in plaats van wegwerpplastic, wat zich vertaalt in lagere prijzen voor eten en drinken.

Kortom:

Het verbod op wegwerpplastic op festivals is een opwindende en (volgens ons) positieve stap naar een groenere en duurzamere toekomst. Het vereist dat festivals creatieve oplossingen bieden voor het vervangen van wegwerpplastic met herbruikbare en composteerbare alternatieven. Festivalgangers kunnen een steentje bijdragen door herbruikbare items mee te nemen en bewust om te gaan met afval. Samen kunnen we festivals transformeren in milieuvriendelijke en plasticvrije oases waar we kunnen genieten van geweldige muziek en een onvergetelijke ervaring, zonder schadelijke impact op onze planeet.

Dus laten we allemaal meedoen en afscheid nemen van wegwerpplastic op festivals! 😎

Lees meer over wegwerpplastic en de nieuwe regelingen

 

Meer weten over Ticketbuy

Bekijk ons Ticketsysteem voor evenementen

Mobiel pinautomaat huren?

E tickets gemakkelijk scannen vanaf je telefoon?

Waar kunnen wij je bij helpen?