Festivalbier: Bestaat het echt of is het een fabel?

beer 2614656 960 720

Na een hele dag bier drinken op een festival nog amper dronken zijn; veel festivalbezoekers herkennen het fenomeen. Heb je dan de hele dag het zogenaamde ‘festivalbier’ gedronken?

Wááát…

Festivalbier is één van de hardnekkigste geruchten in de evenementenwereld, maar het is toch écht een mythe! Schijnbaar is er in het begin van deze eeuw een keer een experiment geweest waarbij tijdens een concert in de ArenA bier is geschonken met een lager alcoholpercentage. De reacties daarop waren niet bepaald positief en daarom is het bij dat éénmalige experiment gebleven

Het heeft echter wel de geruchten in de wereld geworpen en die zijn moeilijk weer te ontkrachten of weg te werken! Maar het bestaat toch echt niet. Wettelijk gezien mag het niet maar, en dat is waarschijnlijk de belangrijkste manier om het geheel te ontkrachten: Biermerken controleren regelmatig de kwaliteit van hun bier en niemand van hen wil bekend staan als de ‘leverancier van verdund bier’.

In 2017 waren enkele studenten van de Universiteit van Eindhoven het beu, namen bier mee van festivalterreinen en gingen het testen in het laboratorium. Conclusie: Pure pils!

Alcoholvrij

Wat wel mag is light bier, alcoholarm of alcoholvrij bier schenken. En dat heeft ook een behoorlijke opmars gemaakt in de vorm van bijvoorbeeld Radler. Je ziet veel bezoekers die de bob zijn, maar die wel met een biertje in de hand staan; Alcoholvrij dan gelukkig. Daarnaast wordt het steeds meer geaccepteerd om een alcoholvrije avond of evenement te hebben. Ook bij de speciaalbier-bar zie je stééds meer alcoholvrij lekkers voorbij komen de laatste tijd!

Nuchter festival

Maar, hoe komt het dan dat veel festivalbezoekers na flink wat bier nog altijd het gevoel hebben dat ze niet beschonken zijn? Dat moet toch érgens vandaan komen?
Nou: op een festival ben je continu in de weer, loop je van podium naar podium, neem je af en toe een watertje of colaatje en vaak eet je met enige regelmaat iets, omdat er zo’n lekker aanbod aan foodtrucks is.

Dit alles zorgt er dan ook voor dat de alcohol minder hard ‘binnen komt’, mensen niet aangeschoten raken en daarom het gerucht festivalbier weer nieuw leven inblazen.

Smaak

‘Ja maar, bier op een festival smaakt ook anders’ hoor ik je denken. Hiervoor is op verschillende manieren een verklaring te geven. Te beginnen met de plastic cup die je vaak geserveerd krijgt op festivals. Optimaal genieten van je biertje doe je natuurlijk uit een glas.

En zittend op een terrasje met je glas blondbier is ook anders dan wanneer je rondloopt op een festivalterrein, met iedereen loopt te kletsen, overal geluiden en andere impulsen krijgt, oftewel: de beleving is nogal wat anders. Je bent als het ware aan het genieten van het festival, en niet per definitie van je biertje.

 

Meer weten over Ticketbuy

Bekijk ons Ticketsysteem voor evenementen

Mobiel pinautomaat huren?

E tickets gemakkelijk scannen vanaf je telefoon?

Waar kunnen wij je bij helpen?